Dé grote lenteschoonmaak, die doe je niet alleen in huis. Ook je tuin staat te popelen voor een groot onderhoud. Zaaien, maaien, snoeien, alles op en aan. Wat nu met al dat snoeiafval?

Meet & greet: de Kempeneer hakselaars. Onze hakselaars weten van aanpakken. Takken, planten, bladeren, kortom alle organisch materiaal uit je tuin, versnipperen ze tot klein afval. Opgelet met fruit en groenten, die bevatten zuren die je hakselaar kunnen beschadigen.

Waarom hakselen?

Het volume van je snoeiafval wordt veel kleiner. Zo kan je het eenvoudig verwijderen en vermijd je een overvolle GFT-bak.

Hakselresten zijn bovendien de perfecte basis voor mulch. Hergebruik je eigen tuinafval, zo hoef je niet naar de winkel voor mulchmateriaal.

Gecomposteerd hakselmateriaal bevat precies die voedingsstoffen die de bodem als meststof nodig heeft en is dus bijzonder waardevol voor je tuin.

Snoeisel vooraf bewerken? Ja of nee?

Het antwoord… Ja en nee… Het is niet altijd nodig om je snoeisel vooraf te bewerken. Het spreekt voor zich dat je grote takken niet zomaar in de hakselaar steekt. Die kan je beter vooraf knippen met een takkenschaar. En we zouden Kempeneer niet zijn, als je ook die niet in ons assortiment zou vinden.

Denk bij het hakselen ook steeds aan je eigen veiligheid. Lees vooraf aandachtig de gebruiksaanwijzing. Draag de nodige veiligheidsschoenen, handschoenen en veiligheidsbril. Plaats de hakselaar op een stabiel oppervlak, zodat hij niet kan kantelen tijdens het hakselen. Hou grote takken goed vast als je ze in de machine steekt en duw snoeiresten niet te fors in de machine. Steek ook enkel droog materiaal in de hakselaar, nat materiaal maakt de messen sneller bot.

Mes- of walshakselaar?

Welke hakselaar best geschikt is voor jouw tuin, is natuurlijk sterk afhankelijk van het materiaal dat je wil gaan hakselen. Zijn het vooral takken, dan heb je een zwaarder model nodig. Een wals- of rolhakselaar is dan bijzonder geschikt. De naam zegt het zelf, het materiaal wordt door een rol of wals verpletterd. De machine is aanzienlijk stiller dan zijn concurrent.

Een meshakselaar is in aankoop doorgaans goedkoper dan een rolhakselaar en lichter in gewicht. Deze variant maakt gebruik van scherpe, draaiende messen en leent zich perfect voor het hakselen van zachte plantenresten en grassen. Het resultaat is uiterst geschikt om te mulchen. Met andere woorden, het toedekken van de bodem met een laag tuinresten, een súper natuurlijke ingreep.

Nadeel is dat een meshakselaar iets meer lawaai maakt dan de walshakselaar. Draag dus steeds gepaste gehoorbescherming. Elektrische hakselaars hebben tegenwoordig wel een goede geluiddemping. Heb je geen elektrische aansluiting in je tuin, dan biedt een model op benzine een goed alternatief.

Privétuin of professioneel

Van privétuin tot professioneel tuinonderhoud, bij Kempeneer hebben we de geknipte hakselaar in huis. Zo vind je als professioneel boomsnoeier de RAJO R-GO CV18 in ons assortiment, compact en uiterst krachtig.