Goed idee. Verticuteren doe je namelijk best in een periode dat je gras goed groeit en daar horen de maanden september en oktober ook bij. Het is dus een fabeltje dat je enkel kan verticuteren in het voorjaar van maart tot mei. Verticuteren is eigenlijk het weghalen van de verstikkende viltlaag in je gazon, dat zijn de mossen en dode grassen. Meestal is eenmaal per jaar voldoende. Tenzij je veel last hebt van mosgroei, dan kan je gaan voor tweemaal per jaar.

Verticuteren, stap voor stap:

  1. Maai je gazon kort
  2. Verticuteer
  3. Verwen je gazon

Stap 1: gazon maaien

Voor je aan de slag gaat met de verticuteerder, maai je je gazon bij voorkeur zo kort mogelijk. Zo kunnen de messen van de verticuteermachine goed aan de grond. Je doet dit best op een dag dat het niet te warm en te zonnig is. Een bewolkte dag is bijvoorbeeld perfect om te verticuteren. Ook een druppel regen mag je niet tegenhouden. Je kan zelfs je gazon kort even besproeien voor je naar de volgende stap overgaat.

Stap 2: verticuteren

Mossen bedekken de bodem van je tuin, waardoor ze langzaam de grassen verstikken. Lucht en water bereiken de bodem niet meer en je gazon sterft op termijn af. Wil je vermijden natuurlijk, want je wil liefst nog lang van je mooie, groene pelouse genieten. En dus raadt Kempeneer aan om minstens eenmaal per jaar te verticuteren. Zo kan jouw tuin weer optimaal ademhalen.

Afhankelijk van de dikte van de viltlaag, stel je de messen van de verticuteermachine in op een diepte van 1 centimeter of 0.5 centimeter. Zorg ervoor dat ze zeker de grond niet raken. De messen van de verticuteermachine staan op bepaalde afstand van elkaar. Voor een optimaal resultaat ga je dus best één keer in de lengte en één keer in de breedte over je gazon. Mos houdt van donkere, schaduwrijke plekken. Vergeet dus zeker niet de zones onder bomen of aan de rand van je tuin goed onder handen te nemen. Kans is groot dat daar meer mos groeit. Verwijder tussendoor wel het losgekomen mos en gras voor je in de andere richting aan de slag gaat. Dat kan makkelijk met een grasmachine met opvangbak.

Stap 3: nazorg

Na een hete zomer als deze, is de kans groot dat er kale plekken in je gazon zitten. Die kan je na het verticuteren opnieuw wat inzaaien met graszaad. En natuurlijk heeft je gras na zo’n grondig onderhoud ook nood aan water en meststoffen voor een flinke boost.

Kies voor meststoffen met veel stikstof, want dat stimuleert de ontwikkeling van het blad en dus het herstel van je gras. Is er na het verticuteren geen regen voorspelt, vergeet dan niet 1 à 2 maal per dag zelf je tuin te sproeien. Dat doe je uiteraard bij voorkeur met regenwater, om geen leidingwater te verspillen.